Ana içeriğe atla
Tıp Fakültesi - Yeditepe Üniversitesi
Sayılarla YEDİTEPE
 
17506
Öğrenci
69
Lisans Programı
140
Lisansüstü Program
38
Spor Branşı
49
Öğrenci Kulubü

Gündem

Tıp Fakültesi

Üniversitemiz, İstanbul Eğitim ve Kültür (İSTEK) Vakfı tarafından 4142 sayılı Yasa ile 1996 yılında kurulan Yüksek Öğretim Yasası çerçevesinde kamu tüzel kişiliği, mali ve idari özerkliği olan bir vakıf üniversitesidir. Kurucusu Bedrettin Dalan’dır. 

Yeditepe Üniversitesi, çağdaş eğitim program ve uygulamalarıyla bilgi çağına dönük bir eğitim yapmaktadır. Üniversitemizin ana yerleşimi “26 Ağustos Yerleşimi” adını taşımaktadır.

Kampüs te ilk üç yılın eğitiminin sürdürüldüğü derslikler, Temel Tıp Bilimleri Laboratuvarları, Klinik ve Mesleki Beceri Laboratuvarı ve diğer eğitim alanları, Tıp Fakültesi Dekanlık, Temel Tıp Bilimleri Bölümü yer almaktadır.

Ayrıca, kampüs içerisinde yer alan Yeditepe Üniversitesi Bilgi Merkezi Rektörlük binasında akademik ve idari personel, öğrenci ve araştırmacıların ihtiyaçlarına göre, bünyesinde bulunan kaynaklar ile en iyi hizmeti vermeye çalışmaktadır. Bilgi Merkezi koleksiyonunda bulunan Tıp ve Sağlık Bilimleri ile ilgili kitaplar, NLM (National Library of Medicine) sınıflama sistemine göre, açık raflarda kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır. Bilgi Merkezi alanı 80 noktadan internet bağlantısı ile desteklenmiştir ve her noktası kablosuz internet (wireless) bağlantısı bulunmaktadır. Bilgi Merkezi haftanın 7 günü 24 saat hizmet vermektedir.

Tıp Fakültesi Hastanesi ise E-5 Karayolunun üzerinde Bostancı’da 2005-2006 Akademik yılında hizmete girmiştir. Hastanemiz ve bu kapsamda Bağdat caddesi polikliniği ve Balmumcu Göz hastalıkları Hastanesinde klinik eğitim sürdürülmektedir.

Entegre eğitim sisteminin uygulandığı fakültemizde temel tıp bilgilerinin verildiği ilk 2 yılın ardından, 3. yılda kliniğe giriş döneminde ilk iki yılda anlatılan sistemlerin hastalıkları entegre olarak verilmektedir. Dört ve beşinci yıllarda zorunlu klinik stajlarına devam eden ve başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz, 6. yıla geçerek intern olarak çalışmaya hak kazanırlar ve bu dönemin sonunda da "Tıp Doktoru" ünvanıyla mezun olurlar.

Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD) Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu (UTEAK) Tarafından 2020 Yılına Kadar Tam Akreditasyon Statüsü Verilmiştir. 2019 yılında TEPDAD’a re-akreditasyon için başvurulmuştur. YÜTF Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Programı Öz Değerlendirme Raporunun (2019) değerlendirilmesi, UTEAK Ziyaret Ekibinin görüşü ve nihayetinde UTEAK’ ın kararı sonucunda fakültemiz tekrar 2026 yılına kadar 6 yıllığına akredite edilmiştir.

  • Sağlık Bakanlığı Eğitim Protokolü, 2000
  • Kampüs / Temel Tıp Bilimleri Laboratuvarları, 2000-2003   
  • Yeditepe Üniversitesi Hastanesi, 2005          
  • Sağlık Bakanlığı Eğitim Protokolünün yenilenmesi, 2003-2006
  • Klinik ve Mesleki Beceri Laboratuvarı kuruluşu, Simüle Hasta uygulamalarının başlaması, 2005-2006
    • Klinik ve Mesleki Beceri Laboratuvarı’nın kuruluş amacı; öncelikli olarak Tıp Fakültesi’nde lisans eğitimi gören klinik öncesi ve kliniğe giriş öğrencilerine beceri eğitimi vermek olup, temel klinik beceriler olarak tanımlanan öykü alma, fizik muayene, hasta hekim ilişkisi, iletişim becerileri ve mesleki beceriler olarak tanımlanan invaziv ve non-invaziv klinik prosedürlerin uygulanması için gerekli olan eğitimin verilmesi, hem de değerlendirilmesi olanağı amaçlanmıştır
    • Yeterliliğe dayalı eğitim kriterleri göz önüne alınarak, yaparak öğrenme (learning by doing) ve tam öğrenme yaklaşımları buna katılmış ve humanistik eğitim teknikleri kullanılmıştır. Fakültemizde 3 yıllık bir blok program olan ICP, komite derslerinden bağımsız olarak yürütülmekte olup klinik öncesi ve kliniğe giriş öğrencilerine beceri eğitimi vermek amaçlanmıştır. Bu bağlamda, öğrencilerin performansları hakkında geri bildirim sağlamak, temel klinik ve mesleki becerileri değerlendirmek ve öğrencilerin yeterliliğini ölçmek hedeflerini gütmektedir.
  • Ulusal ÇEP ilk uyum çalışmaları 2005
  • Eğitici Eğitimi Kursu (University of Florida in collaboration with Yeditepe University Faculty of Medicine) , 12-15/12/2005 Teaching Teachers Course,   "Epidemiology Methods: Beyond the basics for observational research design and analysis."
  • Tıp Eğitimi Anabilim Dalı’nın kurulması, 2007
  • Eğitici Eğitimi Kursu (University  of Illionis at Chicago College of Medicine DME  in collaboration with Yeditepe University Faculty of Medicine Dep. of  Med. Ed.), Teaching Teachers Course , “Curriculum Development and Change” “Standardized Patient / OSCE”,  “Advanced OSCE”, 2007-2008
  • The European University Association  / SWOT ANALYSIS 2007
  • Tıp Dekanları Konseyi / Ulusal Tıp Eğitimi (Akreditasyon) Kurulu (UTEAK)  
    • UTEAK’a bir üye talep üzerine önerildi, halen YUTFni temsilen bir öğretim üyesi UTEAK DEK te aktif görev yapmaktadır.
  • UTEAK ilk Ziyaret Ekibi Eğitim Toplantısı’na YU TF ev sahipliği yaptı. 25-26 Eylül 2010
  • Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği (TEGED) ile ilişkiler
    • Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği YK Üyeliği, 2010-1012, 2012-2014, 2014-2016
  • Klinik Eğitimin İyileştirilmesi çalışmaları
    • Öğrencilerin, daha fazla hasta görmek ve izlemek , kurumların farklı yaklaşımlarına dair bilgi ve becerilerine katkı sağlamak  amacıyla Sağlık Bakanlığı 1.2. ve 3.basamak kurumları ile de işbirliği oluşturulması, kurumsallaşmış bir yapı içinde gerçekleştirilmelidir.
  • Eğitici Gelişimi Programı (YEGEP), 2011
    • Bu programda, öğrenci, sağlık ekibinin diğer üyeleri ve meslektaşlara yönelik olarak yürütülen eğitim etkinliklerinde görev alan öğretim üyelerinden oluşan minimum 12 ve maksimum 18 kişilik eğitici grubun, eğitim ve ölçme-değerlendirme becerileri bakımından etkin, güncel ve geçerli yöntemlerle bilgi ve becerilerinin güçlendirilerek ortaklaştırılması, program katılımcılarının tümünün Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde ölçme-değerlendirme süreçlerinin yönetimi sürecinde sorumluluk alacak şekilde yetiştirilmesi amaçlanmıştır.
    • Eğitim Uygulamaları 1. Modül: 26-27 Şubat 2011 Tıp Eğitiminde Temel Bilgi ve Beceriler
    • Eğitim Uygulamaları 2. Modül : 26-27 Mart 2011 Ölçme Değerlendirmeye Giriş –Bilgileri Sınamak
    • Eğitim Uygulamaları 3. Modül : 30 Nisan-01 Mayıs 2011 Öğrencilerin Becerilerini Sınamak ve Performans Değerlendirme
  • Tıp Eğitimini Geliştirme Derneği (TEGED) 2014 Ulusal Kongreye ev sahipliği
  • Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı; Eğitici Gelişim Programı (YEGEP)’nı oluşturdu. 2015 yılı başından itibaren YEGEP kapsamında Eğitici Eğitimleri düzenlenmektedir. Fakültemiz bu eğitimlere büyük önem vermekte olup; bu eğitimler Dekanlığın organizasyonu ile Tıp Eğitimi Anabilim Dalı tarafından verilmektedir. Eğitimlerin sonunda kursiyerler dekanlık tarafından sertifikalandırılmaktadır.
  • Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne  Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)  Ulusal  Tıp  Eğitimi  Akreditasyon  Kurulu  (UTEAK) Tarafından 2020 Yılına Kadar Tam Akreditasyon Statüsü  Verilmiştir.
    • Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Şubat 2013’te, Dünya Tıp Eğitimi Federasyonu (WFME) ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından tanınan Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (TEPDAD)  Ulusal Tıp  Eğitimi  Akreditasyon  Kurulu’na  (UTEAK)  başvurmuştur.
    • Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi  Mezuniyet Öncesi Tıp Eğtim Programı’nın Türkiye Mezuniyet Öncesi Tıp Eğitimi Ulusal Standartları’nı karşıladığı saptanmış ve Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu’nun yaptığı değerlendirme sonucunda  TEPDAD Yönetim Kurulu’nun 11.04.2014 tarihli toplantısında alınan kararla  program 01.01.2020 tarihine kadar akredite edilmiştir. 
    • Böylece, Yeditepe  Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği  Ulusal Tıp Eğitimi Akreditasyon Kurulu  tarafından akredite edilen 21. tıp fakültesi olmuştur.
  • Yeditepe Üniversitesi Hastanesi ve Bağlı Kurumları 2 Kasım 2007 tarihinde JCI (Joint Commission International) tarafından akredite edilmiştir. Başka bir deyişle kalitesini ve başarısını uluslararası düzeyde belgeleyen İlk Türk Üniversite Hastaneleri Grubu oldu. 2010 yılında ikinci kez akredite olduktan sonra, 2014 yılında JCI tarafından üçüncü kez Akademik Tıp Merkezi Hastanelerine yönelik yeni standartları da içine alacak şekilde akredite edilerek kalitesinin sürdürülebilir olduğunu kanıtladı.

Tıp Fakültesi ya da Tıp Bölümü; bireysel, ulusal ve uluslararası boyutta sağlık sorunlarının giderilmesine, hastalıkların iyileştirilmesi ve bu hastalıklara kalıcı çözümler bulunmasına ve kişilerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik çalışmalar yapan hekimler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Liselerin sayısal bölümü öğrencileri belirlenen puanlara ulaşarak Tıp Fakültesi’nde eğitim almaya hak kazanmaktadır. Genel olarak hazırlık dönemi haricinde 6 yıllık bir lisans eğitimini kapsayan bölümde ilk 3 yıl klinik öncesi anatomi ve fen bilimleri gibi teorik derslerden oluşurken sonraki 3 yıllık dönem pratiği içeren klinik derslerden oluşmaktadır. Tıp biliminin tüm alt dalları bu eğitim sırasında öğrencilere verilmektedir.

Temel Tıp Bilimleri

Dahili Tıp Bilimleri

Cerrahi Tıp Bilimleri

Puan TürüGenel KontenjanYerleşenEn Düşük PuanEn Yüksek Puan
SAY - Burslu88525,21435535,07162
SAY - %50 Burslu1616498,07353517,62676
SAY - Burssuz6060456,7505498,02185          

Üniversitemizin Tıp Fakültesi; hem Türkiye’de hem de dünyada yaşanan sağlık sorunlarından ve gelişmelerinden haberdar olan, sağlık hizmetini verebilecek bilgi ve yeterliliğe sahip, etik kurallara azami özen gösteren ve bu kuralları uygulayan, araştırmacı ve sorgulayıcı kişiliği ile ulusal ve uluslararası alandaki yeni bilgileri takip eden, ekip çalışmasına yatkın ve iletişim becerisi yüksek hekimler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

İngilizce eğitim veren fakültemiz, öğrencilerine ilk üç senelerinde simülasyon çalışmalarıyla eğitim vermektedir. Aynı zamanda hem mesleki hem de iletişim becerilerinin gelişmesi amacıyla OSCE Donanımlı Klinik ve Mesleki Beceriler Laboratuvarı kullanılmakta; klinik prosedürler ise simüle hastalar, anatomik modeller ve görsel ve işitsel materyallerle öğretilmektedir.

Öğrenciler, Tıp Uzmanlık Eğitimi’nin yanı sıra Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde bütünleşik doktora da yapabilmektedir.

Tıp Fakültesi


 

Mezunlarımızın İstihdam Durumları

 

 

  

  • Hava Kuvvetleri Komutanlığı/Aile Hekimliği
  • Gilead Sciences
  • İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Beylikdüzü TSM
  • İstanbul Kartal 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ,Aile Hekimi
  • Beyoğlu TSM
  • İstanbul Tıp Fakültesi
  • Bursa Osmangazi İlçe Sağlık Müdürlüğü
  • İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Çekmeköy İlçe Sağlık Müdürlüğü
  • İstanbullu OSGB İşyeri Hekimi
  • Dermalife
  • Kadıköy ilçe sağlık müdürlüğü
  • Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Kafkas Üniversitesi
  • Düzce üniversitesi
  • Karabük Eskipazar İlçe Entegre Hastanesi,
  • Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
  • Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • GELİŞİM TIP LABORATUVARI / ÖZEL GÖZTEPE HASTANESİ
  • Kocaeli Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Müdürü
  • Yapı Kredi Bankası İşyeri Hekimi
  • Koç Üniversitesi Hastanesi
  • Yeditepe üniversitesi hastanesi
  • Koşuyolu Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Yeditepe üniversitesi
  • Kuzguncuk Ethem Arutan ASM - aile hekimi
  • Beykoz toplum sağlığı merkezi
  • Küçükçekmece İlçe Sağlık Müdürlüğü AÇSAP & KETEM
  • Medipol Üniversitesi
  • Malkara Devlet Hastanesi
  • Bakırköy Ruh ve Sinir Hastanesi
  • Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Balıkesir Üniversitesi
  • Marmara Universitesi Eğitim Araştırma Hastanesi
  • Başkent Üniversitesi
  • Medicana Sağlık Grubu
  • Maltepe Üniversitesi
  • Medistate Kavacık hospital
  • Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Nizip Devlet Hastanesi
  • İstanbul Üniversitesi
  • Okmeydanı Eğitim Araştırma Hastanesi
  • Jersey Shore University Medical Center
  • Sağlık bakanlığı Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi
  • Ağrı Devlet Hastanesi
  • Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • SBU Kartal Dr. Lütfi Kırdar EAH
  • Babaeski Devlet Hastanesi
  • İstanbul 
    Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Bahçelievler Merkez ASM
  • Teva Medikal Müdür
  • Akyazı 3 nolu ASM
  • Trakya Üniversitesi
  • Aile hekimi Ortabayır ASM
  • Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  • Gaziosmanpaşa Özel Hastanesi
  • Viranşehir Devlet

 

Erasmus+ ve diğer öğrenci değişim programları ile birlikte Tıp Fakültesi öğrencileri yurt dışında eğitim görme imkanı elde etmektedir. Özellikle bir Avrupa Birliği programı olan Erasmus+ ile farklı bir kültür yerinde görülmekte ve öğrenciler tecrübe sahibi olmaktadır. Eğitimle birlikte sosyal becerilerin gelişmesi iş yaşamına atıldıklarında da öğrenciler için kolaylık sağlamaktadır.

Tıp Fakültesi, dünyanın farklı ülkelerinde tıp eğitimi açısından kalitesi ile itibar gören yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği içindedir. Buradan fakültenin değişim programları kapsamında işbirliğine gittiği yükseköğretim kurumlarını ve öğrenci değişim programlarının kriterlerini inceleyebilirsiniz.