• Türkçe
  • English

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı akademisyenlerimizden Dr. Öğretim Üyesi Bilge GUVENC TUNA ‘UNESCO-Loreal 2019 Genç Bilim Kadınları’ ödülüne lâyık görülmüştür.

 

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim Dalı akademisyenlerimizden Dr. Öğretim Üyesi Bilge GUVENC TUNA “Ateroskleroz hastalığı için aptamer tabanlı ilaç taşıma sistemi geliştirilmesi” başlıklı projesi ve aynı zamanda bu zamana kadar bilime yaptığı katkı ve bilimsel faaliyetlerinden  dolayı, UNESCO Milli komisyonu tarafından belirlenen “UNESCO-Loreal 2019 Genç Bilim Kadınları’ ödülüne lâyık görülmüştür. Kendisini tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

 

Dr. Öğretim Üyesi Bilge GUVENC TUNA sunduğu proje ile kendisi ve ekibinin uzun yıllar üzerinde çalıştığı ve çağımızın önemli bir sorunu olan atheroskleroz hastalığı için alternatif bir yöntem sunmayı amaçlamaktadır. Günümüzün önemli bir sağlık sorunu olan aterosklerozun yaşlı nüfus oranının yükselmesi ile daha da artacağını belirten Dr. Tuna bu sorunu çözmek için aptamer adı verilen küçük RNA dizileri kullanarak spesifik bölgeye uyarlanan yani hastalığın oluştuğu bölgeye ilacı doğrudan hedefleyebilen ve hastalıklı bölgede kontrollü ilaç salımı yapan bir yöntem geliştirmeye çalışmaktadır.

 

UNESCO ve L’Oreal Türkiye’nin işbirliği ile 17 yıldan beri “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında “Yaşam Bilimleri” ve “Malzeme Bilimleri” kategorilerinde olmak üzere genç bilim kadınlarına burs verilmektedir. UNESCO Milli Komisyonu bağımsız jürisi tarafından belirlenen bilim kadınlarına araştırmalarında kullanmak üzere ayrıca 75 bin TL lik araştırma ödülü de verilmektedir.

 

Dr. Tuna çalışmlarına bir çok Tıp Fakültemiz öğrencisinin katkıları ile devam etmektedir.

 

Haber Linkleri:

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/bilim_ve_teknoloji/1579308/L_Oreal_Turkiye_ve_UNESCO_isbirligi_ile_2019_un_bilim_kadinlari_secildiler.html

https://www.sozcu.com.tr/2019/yasam/genc-bilim-kadinlari-insanlik-icin-savasiyor-5333377/

http://www.turkiyegunlugu.net/haber/92309-loreal-turkiye-ve-unesco-2019-un-bilim-kadinlarini-acikladi

https://theworldnews.net/tr-news/genc-bilim-kadinlari-insanlik-icin-savasiyor

 

paylaş